Resum de l'últim ple (10/10/2011)

Vet aquí el resum de l’últim ple, realitzat el dilluns 10 d’octubre, aquests van ser els temes més importants que s’hi van tractar:

1.- Aprovació inicial projecte executiu Cal Carrera (sala polivalent)

Si en l’últim ple (26/09/11) és va aprovar el projecte bàsic (que és el que defineix la ubicació, l’estructura bàsica, els aforaments, etc.), en aquest ple es va dur a terme l’aprovació inicial del projecte executiu, que ja és el projecte on queda tot definit, inclòs detalls com els equipaments audiovisuals, vegetació de l’exterior, ús d’energies renovables, etc.

Malauradament des de la CUP, tot i que ens estimem molt aquest projecte i hi hem treballat abastament, aquesta vegada no vam poder donar-li el nostre vot favorable. Per responsabilitat i per mètode de treball.

Per responsabilitat perquè entre l’aprovació del projecte bàsic i el projecte executiu, l’equip de govern no ens ha convocat a cap reunió per explicar-nos com queda definitivament el projecte. Així doncs no sabem si s’han acceptat totes les propostes que s’havien fet, com queda definitivament la distribució del “hall”, quina mena d’equipaments hi ha previstos, com s’enfocarà el tema d’energies renovables i les propostes que s’han fet (geotèrmica, etc.). En definitiva, no sabem ben bé com ha quedat el projecte, i per tant, i per greu que ens sàpiga, no hi vam poder votar a favor.

Per mètode de treball, perquè creiem que un projecte tant important i tant esperat com aquest, ha de comptar amb la complicitat, el treball i el consens de tots els grups polítics, i això, que fins ara s’havia aconseguit, s’ha trencat.

A banda d’això, vam mirar d’aplaçar l’aprovació d’aquest projecte per al següent ple, doncs així tindríem temps de fer com a mínim una reunió explicativa, però se’ns va dir que no, al·legant que els terminis que marquen les subvencions són molt ajustats. Davant d’aquest fet, vam demanar que en el dictamen s’inclogués un acord que especifiqués que durant el període d’exposició pública (30 dies) es farien un mínim de reunions amb partits polítics, tècnics i ciutadania, per tal que el projecte fos explicat a tothom i que tothom tingués la possibilitat de discutir-lo i proposar millores.

Finalment el projecte va ser aprovat amb la nostra proposta sobre l’obligació de fer les reunions, amb els vots a favor de CIU i PSC i l’abstenció de la CUP i ERC.*

*ICV no va assistir al ple.

2.- Aprovació inicial projecte constructiu “Millora de travessa urbana. C-1411z” (La Carretera).

Actualment el “carrer” La Carretera pertany a la Generalitat, i és aquesta qui n’ha de fer el manteniment. L’Ajuntament ha signat un conveni segons el qual La Carretera passarà a ser de titularitat municipal, i que, a “grosso modo” contempla:

· Que la Generalitat es farà càrrec de renovar l’asfalt, les vorades, els drenatges i de fer les voreres provisionals (només amb formigó).

· Que l’Ajuntament es farà càrrec del condicionament de les voreres, de fer el carril bici, millorar l’enllumenat públic i renovar els serveis (clavegueres, servei d’aigua, etc.).

· Que la Generalitat es fa càrrec de la redacció del projecte i n’assumeix el cost.

Segons el projecte presentat, el cost final per a l’Ajuntament serà de 3.535.000€, dels quals aproximadament n’hi ha 1.200.000€ de subvencionats (llei de barris).

Des de la CUP vam demanar explicacions del perquè s’aprovavaara aquest projecte, si perquè era una demanda dels veïns, del poble en general o perquè era la promesa electoral d’un partit (PSC).

També vam dir que hi havia moltes preguntes sense resposta, com ara: quants diners hauran de pagar els veïns en contribucions especials? Donat que l’ajuntament no té diners per a desenvolupar tot el projecte en una fase, en quantes fases es farà? Quan costarà cada fase? Quan començaran les obres? Es podran fer totes les fases o n’hi haurà alguna que trigarà anys a realitzar-se? Quan de temps s’estarà amb les voreres sense condicionar?

Cap d’aquestes preguntes va obtenir resposta per part de l’equip de govern, i només se’ns va dir que si que hi hauria prou diners... algun dia. Però nosaltres fins i tot dubtem d’això, perquè en un futur pròxim l’ajuntament ha d’assumir moltes despeses importants, com ara: 400.000€ d’indemnització a Repsol per la gasolinera del pont nou, 1.200.000€ del pla de barris, 250.000€ del viver d’empreses, 400.000€ de Cal Carreras, 6.000.000€ de la residència... i ara 2.300.000€ més?

Vam votar-hi en contra, sabedors que el projecte tiraria endavant, doncs l’equip de govern té majoria absoluta.

Aprovat amb els vots de CIU + PSC i l’abstenció d’ERC.

Precs i preguntes

Primerament, i abans de realitzar cap prec o pregunta en concret, vam voler mostrar la nostra solidaritat amb l’Ateneu Popular la Sèquia de Manresa, que està a l’espera d’un judici per tal de desallotjar-los. Vam explicar que és la història de sempre: un grup empresarial té un immoble abandonat durant anys i anys per tal d’especular i obtenir-ne un guany econòmic, i quan aquest immoble és ocupat per un grup de gent amb ganes de reivindicar-lo com a espai públic i donar-li un ús social, els propietaris en denuncien l’ocupació per tal de, un cop desocupat, poder-ne tapiar les portes i finestres i poder seguint especulant.

També vam denunciar l’actuació dels Mossos d’Esquadra i del Departament d’interior en les detencions dels indignats pels fets del Parlament. Vam criticar durament l’entrada dels Mossos d’Esquadra a la Ciutat de la Justícia per tal de detenir unes persones que s’havien entregat i estaven a disposició del Jutjat de Guàrdia. També vam denunciar la detenció de la resta d’ identificats, als quals tan sols se’ls hi havia de lliurar la pertinent citació davant l’Audiència Nacional i als quals no era procedent detenir-los. Creiem que aquestes accions només busquen intimidar a aquells que protesten i engrandir il·legalment els fitxers policials, fet que ja ha estat denunciat pels advocats de la defensa.

Vàrem fer tres preguntes:

1.- Quants pisos de protecció oficials, dels que hi ha davant del pavelló, estan desocupats? Que es pensa fer amb aquests pisos?

2.- S’ha creat algun registre de famílies desnonades o en procés de desnonament hipotecari? Quants casos hi han hagut i que ha fet l’ajuntament en cada cas? Vam recordar, alhora, que a instància de la CUP s’havia aprovat, per unanimitat, fer un seguiment específic dels casos existents al municipi així com de donar suport jurídic a les persones que es trobessin en processos d’execució hipotecària. 

3.-Que passa amb el piló del carrer del cós? Funciona, no funciona?

Les respostes de l’equip de govern van ser:

1.- Si que hi ha pisos buits (no van especificar quants). Aquests seran adjudicats segons la llista d’espera que es va crear en la primera assignació.

2.- No s’ha creat cap registre i com a molt es poden demanar algunes dades a serveis socials. No van dir cap acció que l’ajuntament hagués dut a terme.

3.- El piló està correctament instal·lat, però no entrarà en funcionament.

El proper ple, que serà extraordinari, és realitzarà el dijous 27 d’octubre, i s’hi discutiran i aprovaran les ordenances per a l’any 2012.