Resum del Ple (16 d'abril 2012)

1.- Expropiació forçosa d’una finca annexa a la nau de Cal Carrera

 

Per tal de dur a terme el projecte de sala polivalent a la nau de Cal Carrera, és necessari adquirir una finca annexa que actualment no té cap ús i que és una resta d’una altra finca més gran que ja va ser expropiada per a fer els pisos de la plaça Catalunya.

Segons l’equip de govern, l’actual propietari demana uns 70.000€, però l’equip de govern ha valorat la finca en 40.000€. Com que ambdues parts no es posen d’acord, CIU i PSC han optat per a fer una expropiació forçosa i que sigui un tribunal el qui dictamini el valor de la finca.

Des de la CUP vam dir que creiem necessari l’expropiació de la finca (sense cap ús actual ni futur), però que no podíem votar a favor de l’expropiació forçosa perquè no enteníem perquè no s’havia expropiat anteriorment (quan és van fer expropiacions per a construir els pisos) ni tampoc coneixíem de primera mà quina era la posició de l’actual propietari.

Per tot això, ens vam abstenir.

 

2.- Aprovació del Plec de Clàusules de Cal Carrera. 

 

Els Plecs de clàusules són els documents a través dels quals l’ajuntament regula els aspectes econòmics, jurídics i tècnics d’una contractació pública, i formulen els drets i obligacions de les partes contractants, definint en tots els seus aspectes el contracte que es proposen celebrar.

 

Des de la CUP, tot i no saber si aprovaríem el projecte o si les nostres propostes serien acceptades (tenim un govern amb majoria absoluta); tot i saber que el mèrit polític se l’emportaran CIU i PSC i que la nostra és una feina invisible; sempre em tingut clar que el nostre paper, a banda de fiscalitzar l’acció de govern i de denunciar tot allò que no trobem escaient, és també la de treballar pel municipi. La de col·laborar, participar i construir. I una vegada més així ho hem fet, i podem dir, sens dubte i sense manies, que som el grup de l’oposició que més ha treballat en aquest projecte, i amb diferència.

 

Per adjudicar l’obra a una empresa constructora, caldrà fer un concurs, i l’empresa que obtingui més puntuació, serà la que executarà l’obra. Els aspectes que es valoren en aquest concurs els tria el propi ajuntament, i poden ser tant variats com: el preu, les millores que s’afegeixen, la durada de la garantia, el nombre de treballadors, etc.

Les nostres propostes, a banda de garantitzar un rebaixa de preu, han anat encaminades a intentar que la sala polivalent s’inaugurés amb les cadires i l’escenari, que no es penalitzés a les empreses que no fan nova contractació de personal (per a no castigar les empreses que han fet l’esforç de mantenir la plantilla i per evitar que les empreses facin fora els treballadors i els tornin a contractar per a guanyar punts) i a impedir la subcontractació especulativa.

 

Quines de les nostres propostes han estat acceptades:

 

 • Reduir el pes de l’oferta econòmica, passant de 45 a 40 punts (sobre els 100 totals).
 • S'ha tingut en compte la nostra proposta de no castigar les empreses que mantenen la plantilla.
 • Finalment es prioritza la tarima escènica (10 punts). Les cadires queden amb 5.
 • S'ha tret la puntuació de l'enjardinament de la zona exterior, doncs l’ajuntament ja disposa de jardiners.
 • S'ha tret un punt del sistema d'aprofitament d’aigües pluvials, quedant en 3.
 • La garantia definitiva queda també en 3 punts.
 • S’ha limitat econòmicament en 6.000€ el tema de la comunicació, tal com vam dir, tot i que nosaltres no voldríem que aquest punt aparegués.
 • S'ha limitat la subcontractació fins al 40% del pressupost.
 • S’ha rebaixat la categoria del tipus d'empresa que es pot presentar al concurs.

 

Propostes no acceptades:

 

 • Puntuar amb dos punts si l'empresa era una cooperativa.
 • En cas d'empat, que guanyés l'empresa amb l'escalda salarial més equilibrada.
 • Puntuar molt les cadires i la grada (en comptes d'això, s'ha prioritzar l'escenari).

 

Aprovat per unanimitat.

 

 

3.- Moció presentada per la CUP de condemna a l’atac feixista ocorregut el 23 de març a l’Stroika.

 

El passat divendres 23 de març, un grup de persones, encara no identificades, però d’estètica feixista i que proferien lemes nazis, va atacar amb extrema violència i de manera indiscriminada els assistents a un concert de música a la Sala Stroika de Manresa.

 

Malauradament,  no es tracta d'un fet aïllat, sinó que la violència feixista és una constant que ha provocat més de 100 morts en els darrers 30 anys, nombrosos ferits i una constant en l’amenaça i coacció envers determinats grups socials, polítics o culturals.

 

Malauradament també, molts d'aquests episodis mai no s'han aclarit, ni s’ha detingut ni condemnat els responsables i en alguns casos ni tant sols s'han arribat a iniciar investigacions.

 

Els fets que van succeir a Manresa, i d’acord el testimoni de les persones que eren al mateix lloc en el moment de l’agressió, així com dels mateixos nois que varen quedar greument ferits,  afirmen que  no fou, en cap cas, una baralla sinó una ràtzia perfectament premeditada, pet pel qual es fa evident l'existència de grups d’extrema dreta disposats a realitzar aquest tipus d'accions.

 

Una de les víctimes fou ferida de molta gravetat i va haver de ser intervingut

quirúrgicament d'urgència en témer per la seva vida, i malgrat ja trobar-se fora de perill, tindrà seqüeles permanents de l’atac.

 

Per tot això, la Candidatura d’Unitat Popular de Sallent, demanem al ple que adopti els següents acords:

 

Primer.- Manifestar públicament el rebuig a la violència feixista i condemnar especialment l'agressió violenta del passat 23 de març a Manresa.

 

Segon.- Mostrar la solidaritat del consistori envers els joves ferits en l'atac  així com als responsables de la Sala Stroika.

Tercer-. Mostrar el suport del consistori sallentí envers l’Ajuntament de Manresa per tal que es personi en la causa com acusació popular.

Quart.- Fer arribar al Delegat del Govern de la Catalunya Central així com als responsables dels Mossos d’Esquadra, la preocupació de l’Ajuntament de Sallent respecte el fet que encara no s’hagin produït detencions.

Cinquè.- Emplaçar l’Ajuntament de Sallent que treballi de forma intensa i  especialment curosa en la prevenció de les actituds feixistes i per tal d’evitar el  creixement de la ideologia nazi en els sectors més vulnerables de la població; els joves.

La moció va ser aprovada per unanimitat.