Resum de l'últim ple (26/09/2011)

Vet aquí el resum del que va ser el primer ple després de l’estiu, realitzat el dilluns 26 de setembre, aquests van ser els temes més importants que s’hi van tractar: 

1.- Aprovació inicial Pla de Participació Ciutadana del Pla de Barris

El Pla de Barris (o Pla d’Intervenció Integral del barri de la riba del Llobregat), és un projecte impulsat (i subvencionat) per la Generalitat, que pretén la intervenció integral de barris amb l’objectiu d’evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans que hi resideixen. Aquesta intervenció global comporta aspectes com la rehabilitació física, la sostenibilitat ambiental, el benestar social i la dinamització econòmica”.

L’any 2010 va ser aprovat el projecte presentat per l’Ajuntament de Sallent, que va crear un barri “imaginari” que avarca, a “grosso modo”, una part de la rampinya, la zona que va entre els dos ponts, la carretera i el carrer Àngel Guimerà, i la zona de la fàbrica vella. (adjuntem plànol).

El projecte, d’una durada de 5 anys, té un pressupost de 4.878.887,12 €, dels quals l’Ajuntament haurà d’aportar un total de 1.219.721,78€, diners que per cert, encara no se sap d’on sortiran...

El que s’ha fet ara, es crear un Pla de Participació Ciutadana per tal que els veïns/es i entitats de la zona afectada puguin fer un seguiment de totes les actuacions, així com fer propostes, donar idees, etc.

Des de la CUP, vam dir que era un bona pla, al qual havíem fer propostes de millora i aquestes havien estat acceptades, i que evidentment celebràvem qualsevol proposta encarada a impulsar la participació dels sallentins i sallentines. No obstant això, també vam comentar que una cosa és crear un pla, i l’altre dur-lo a terme, i que calia tenir present que en tot moment qualsevol canvi o proposta aprovat pels veïns i veïnes, havia de passar per l’equip de govern, i que per tant, si aquest no volia fer-los cas, el Pla no serviria per a res...

Aprovat per unanimitat.

2.- Moció Som Escola

Moció presentada per tots els grups polítics en suport al sistema educatiu català i en concret al sistema d’immersió lingüística.

Des de la CUP, a banda de manifestar el nostre suport al català i al sistema educatiu públic, vam criticar el cinisme de CIU, que per una banda dona suport a mocions a favor del català, i per l’altre pacta amb la dreta espanyola (PP), la responsable dels atacs que rep el nostre país i la nostra llengua. Així doncs, vam recordar que CIU ha pactat amb el PP en els ajuntaments següent: Castelldefels, Cabrils, Calafell, Cambrils, Platja d’Aro, Gandesa, Parets del Vallès, Reus, Santa Maria de Palautordera, Torredembarra,Torroella de Montgrí, Ulldecona, Villalonga del Camp; i ha deixat governar-lo, en d’altres, com ara Badalona.

També hi ha pactat als Consell Comarcals del Baix Penedès, el Gironès, el Maresme, la Terra Alta i el Baix Ebre. Així com hi ha fet multitud de pactes puntuals a la Generalitat.

Fins i tot, CIU ha donat l’àrea de cultura de la Diputació de Barcelona al PP.

Per tot això, vam denunciar el cinisme i la falsedat de CIU, i vam remarcar que al contrari que ells, nosaltres si que tenim les coses clares: davant dels atacs judicials contra la nostra llengua, insubmissió, i per resoldre tots els problemes que ens causa Espanya, la independència.

La moció va ser aprovada per unanimitat.

3.- Moció presentada per la CUP per rebutjar l’allargament de la llicència de funcionament de la central nuclear d’Ascó

El dia 1 d’octubre el govern espanyol (PSOE) havia de decidir si renovava el permís de funcionament de la central nuclear d’Ascó, i des de la CUP volíem que l’Ajuntament demanes que no es renoves el permís i que la central nuclear es tanques. No obstant això, el govern es va avançar al seu propi termini i el 22 de setembre va donar el permís per a que la central continuí funcionant durant 10 anys més. Vist aquest fet, vam decidir retirar la moció, doncs aquesta deixava de tenir sentit.

No obstant això, no vam deixar-nos d’explicar els principals motius pels quals volem que es tanqui la central nuclear d’Ascó:

1.- Perquè porta 29 anys funcionant, i ja ha superat els anys de funcionament pels quals va ser dissenyada.

2.- Perquè en els últims 4 anys ha tingut més d’un centenar de problemes, essent d’especial gravetat el produït el 26 de novembre de 2007 que va ocasionar una fuita radioactiva.

3.- Desprès de l’accident de la central de Fukushima, ja ningú pot atrevir-se a dir que les central nuclear són segures.

4.- Que desprès de 29 anys en funcionament, s’han acumulat més de 1.300.000 quilos de residus radioactius.

5.- Que a l’estat espanyol li sobra energia elèctrica, i aquesta s’acaba venent a França i el Marroc. I que en cas de tancament de la central d’Ascó, no es notaria ni el més mínim.

6.- Cal una aposta clara i decidida per les energies renovables.

 

4.- Moció per reclamar el 100% de la subvenció per a l’Escola Municipal de Música

Les escoles municipals es financen a tres parts iguals (l’ajuntament, la generalitat i les famílies). Doncs bé, el govern de CIU ha anunciat que només pagarà una part del que es va comprometre per al curs 2010-11, i que per tant, l’Ajuntament de Sallent s’haurà de fer càrrec dels més de 20.000€ que la generalitat deixarà de pagar.

Des de la CUP vam deixar clar el nostre malestar vers “el govern dels millors”, i vam remarcar la deslleillaltat de la Generalitat, doncs si aquesta té pocs diners, els ajuntament encara menys.

També vam demanar a l’equip de govern que organitzés una reunió per decidir com s’enfocarà el propers curs de l’Escola, doncs també hi haurà retallades.

Moció aprovada per unanimitat.

5.- Dues mocions i un manifest sobre les retallades sanitàries i el tancament del CAP de Navàs

El govern de la Generalitat, en mans de la dreta, ha decidit, unilaterlament, tancar a les nits i part del cap de setmana el CAP de Navàs. D’aquesta manera, el CAP de Sallent (que no serà reforçat), haurà d’assumir tota l’àrea de Sallent, Balsareny i Navàs.

Des de la CUP vam ser molt durs amb les decisions que està prenent el govern de CIU, doncs amb l’excusa de la crisi econòmica estan reduint serveis bàsics com la sanitat o l’educació. Vam dir que som conscients que hi ha menys diners, però que la solució no passar per reduir allò que es imprescindible, sinó per reduir (o més ben dit, eliminar) altres despeses, com l’exèrcit espanyol, la monarquia, les pensions vitalícies d’expresidents, ex diputats i ex congressistes, etc. I que, en tot cas, també calia apujar els impostos d’aquells que més tenen i perseguir el frau fiscal de les grans fortunes i les grans corporacions.

CIU no va voler votar a favor d’una de les mocions, i nosaltres ens en vam alegrar, perquè se’ns feia difícil entendre com podien tenir tant morro i tanta barra com per votar en contra d’unes retallades que estan fent els seus. Van deixar clar, una altra vegada, que primer és el partit i desprès el poble.

En una de les nostres intervencions, també vam voler explicar la reunió del passat 7 de setembre, on el senyor Oriol Morera (gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central del Servei Català de la Salut) en comptes de donar explicacions als tancaments dels CAP’s i de demanar perdó a la població (que es el que havia de fer), amb una actitud lamentable plena de menyspreu i prepotència, va intentar enganyar i manipular els assistents i va semblar que ens feia un favor tancant CAP’s i reduint el nombre d’ambulàncies al Bages.

El que no ens va dir aquest senyor, és que ell té un sou de 91.595,14€ anuals, que dividit per 12, dona 7.580€.

Vam remarcar també, que davant l’esperpèntica actuació d’aquest senyor, i mentre els veïns i veïnes ens anàvem indignant, l’alcalde David Saldoni i la regidora de sanitat Rosa Arguelaguet van restar impertèrrits i no va mostrar cap símptoma d’indignació, fent valer la màxima aquella de “qui calla, atorga”.

6.- Moció de suport al Correllengua

Vam manifestar, com no, el nostre suport al Correllengua d’enguany, a l’entitat organitzadora La llançadora i a la llengua catalana.

Moció aprovada per unanimitat

Precs i preguntes 

L’equip de govern va respondre a una de les preguntes que havíem fet l’últim ple i que restava per respondre:

Per quin preu es van vendre els terrenys del Patronat de Cabrianes a l'empresa Stradivarius i que se'n farà dels diners obtinguts.

La resposta va ser que el preu de venda és d’uns 800.000€, i que la finalitat social del Patronat és l’escola Bressol (això no vol dir, és clar, que aquest diners es destinin a això).