Resum del ple del 25/07/2011

Vet aquí el resum del q?ue va ser el primer ple ordinari de la legislatura, realitzat el dilluns 25 de juliol, on l’equip de govern (CIU + PSC) va informar sobre:

1.- Liquidació del pressupost del 2010. Aspectes a destacar:

· Deute amb els bancs a 31/12/2010: 6.288.995,79€ (77,98% respecte al total d'ingressos, la qual cosa impedeix demanar cap préstec durant el 2011)

· Augment del deute durant el 2010: 541.517,19€

· Resultat final del 2010: 397.049,08€ (diners estalviats durant l'exercici 2010)

· Estalvi acumulat (romanent): 796.259,04€ (els diners que porta estalviats l'ajuntament al llarg de tots els anys).


2.- Seguiment i control. Es va informar de la resolució de dues sentències judicials contraries a l'Ajuntament:

 a) La primera sentència dona la raó a Iberpotash i l'eximeix de pagar els més de 700.000€ que l'ajuntament li reclamava en concepte d'impostos (acumulats al llarg de varis anys).

b) La segona sentència fa referència a la concessió del servei de recollida i gestió d'escombraries. Es dona la raó a l'empresa Cespa (empresa que va perdre el concurs d'adjudicació l'any 2005 a favor de l'empresa Ldc) i diu que l'empresa guanyadora del concurs hauria d'haver estat  Cespa i que Lcd hauria d'haver estat descartada.

Ara, doncs, hi ha un problema força gros, i caldrà negociar amb Cespa i Lcd per tal que cap de les dues no reclami indemnitzacions i que el canvi de l'empresa concessionària no suposi una despesa econòmica per l'ajuntament.

Les dues sentències són fermes i no es poden recórrer.

I es va portar a aprovació:

1.- Proposta de festes locals per al 2012.

· Sallent: 7 de juny (diada del Corpus) i 10 de setembre (dilluns de Festa Major)

· Cabrianes: 10 de setembre (dilluns Festa Major de Sallent) i 17 de setembre (dilluns Festa Major de Cabrianes)

Aprovat, amb l'única abstenció de la CUP.

2.- Pressupost General de l'Ajuntament de Sallent per al 2011. Quadre resum (entre parèntesis, la diferència respecte el 2010):
 

Ingressos

· Impostos directes: 3.772.569€ (5,33%)

· Impostos indirectes: 170.000€ (0%)

· Taxes, preus públic i altres ingressos: 1.532.409€ (0,98%)

· Transferències corrents (de la Generalitat, l'Estat, etc.): 2.482.373€ (2,86%)

· Ingressos patrimonials: 98.000€ (2,62%)

· Transferències de capital: 489.882,47€ (-49,14%)

· TOTAL: 8.545.233,47% (-13,20%)

Despeses

· Despeses de personal: 3.423.969€ (-3,44%)
· Despeses corrents en béns i serveis: 3.102.619€ (9,5%)
· Despeses financeres (interessos bancaris): 144.900€ (18,87%)
· Transferències corrents: 498.094€ (1,75%)
· Amortització de crèdits: 885.769€ (23,45%)
· Inversions: 460.228,47€ (-78,28%)
· Transferències de capital: 29.654€
· TOTAL: 8.545.233,47€ (-13.20%)

 
Aprovat, amb els vots de CIU i PSC.


Des de la CUP vam començar dient que era una falta de respecte als sallentins i sallentines aprovar el pressupost d'aquest any quan ja estem a finals de juliol, i que no podia ser que unes eleccions afectessin d'aquesta manera el funcionament de l'Ajuntament. Degut a això, el pressupost del 2011 s'ha convertit en un pressupost de tràmit, molt tècnic (elaborat a partir del resultat del 2010) i sense cap voluntat política.

Seguidament vam enumerar alguns dels temes que creiem que s'havien d'haver discutit abans d'elaborar els pressupostos, i que per tant, caldrà tenir en compte a l'hora de preparar els del 2012:

· La manera de reduir la despesa energètica (electricitat, gasoil, etc.), que és de 400.000€ anuals.

· La despesa en personal representa un 40% del total, i en comptes de debatre-ho i buscar-hi una solució, s'ha començat a reduir la partida destinada a la neteja (un col·lectiu format majoritàriament per dones, poc formades, amb sous baixos...)

· La congelació de subvencions a entitats. S'han congelat sense especificar-ne el motiu i sense saber si les entitats necessiten més recursos de l'ajuntament o no.

· Què cal fer amb la sentència de la gasolinera del Pont Nou, que obliga l'ajuntament a pagar 400.000€ a Repsol?.

· Què s'ha de fer amb el romanent? (l'estalvi que té l'ajuntament)

· Com s'ha de gestionar el CAT (Centre d'Acollida Turística)?

· Com reduir la despesa, que actualment és exagerada, en la gestió de l'aigua (Sorea)?


També vam dir que en cap cas podíem aprovar uns pressupostos que contemplen un augment de la partida dels sous de l'equip de govern, que s'han realitzat sense comptar amb la participació de la ciutadania i que contempla la construcció d'un viver d'empreses a la plaça de la verdura que ens costarà més de 200.000€.

3.- Aprovació inicial del projecte bàsic de 'Cal Carrera'.

Es va portar a aprovació el projecte bàsic que pretén convertit la nau de Cal Carrera (situada a la zona de la fàbrica vella) en una sala polivalent. Per projecte bàsic entenem aquell projecte que defineix la ubicació de l'edifici, la seva estructura, la distribució bàsica, etc, però que no entra en els detalls, com ara l'equipament interior, i que deixa oberts temes com el model energètic, etc.

Segons aquest projecte, Cal Carrera serà una sala polivalent de dues plantes. A la primera hi haurà un vestíbul, un petit espai per al bar, lavabos, camerinos i la sala polivalent pròpiament dita, d'una capacitat de 1.650 persones dretes i 500 d'assegudes. A la segona planta, molt més petita, hi haurà unes quantes sales individuals que podran ser utilitzades com a locals per entitats, sales de reunions, etc.

El cost del projecte és d'una mica més de 1.200.000€ (el cost final serà més elevat, doncs només l'equipament pot arribar a costar uns 400.000€....). De moment, es disposa d'1.900.000€ en subvencions (pla de Barris, Ministerio de Cultura, etc.):

La CUP hi vam votar a favor perquè es un projecte que ens creiem molt (la compra de la nau es va fer quan la CUP era responsable de la regidoria de cultura). Un projecte molt esperat per Sallent i que ja fa anys que s'hauria d'haver dut a terme (però es va optar per fer un envelat...). Des de la CUP hi hem treballat molt, incidint i pressionant perquè la primera proposta de CIU, fer un teatre tipus Kursaal amb un cost de gairebé 4 milions d'€, es tirés enredera i es penses en una autèntica sala polivalent on s'hi pogués dur a terme qualsevol activitat cultural (teatre, concerts de petit i gran format, circ, etc.), incidint molt en la seva funcionalitat més que no pas en el factor estètic, i fent propostes encaminades a augmentar l'aforament de la sala (que inicialment era d'unes 800 persones dretes).

Aprovat el projecte bàsic, seguirem treballant per a fer de Cal Carrera una sala polivalent útil, funcional i energeticament sostenible. I ja hem proposat utilitzar energia geotèrmica (la provinent del subsòl) per a climatitzar tot l'edifici, doncs l'actual projecte preveu utilitzar únicament energia elèctrica.

Us adjuntem els plànols del projecte, per a si hi voleu fer un cop d'ull!

Aprovat per unanimitat.

4.- Proposta d'aprovació inicial de la modificació del POUM per a l'ampliació de l'empresa Stradivarius.

Es va portar a aprovació la requalificació d'uns terrenys adjacents al polígon industrial Can Berenguer II (Cabrianes), al voltant de l'empresa Stradivarius, per tal que aquesta empresa pugui ampliar la seva nau.

La majoria dels terrenys que es requalificaran, actualment agrícoles, són propietat del Patronat de Cabrianes, l'alçada màxima dels nous edificis que es construiran serà de 22m.

La CUP pensem que el procés de recualificació dels terrenys s'ha fet malament i sense gens de transparència pel que fa a la venda dels terrenys del Patronat (l'alcalde de Sallent és el president del Patronat), creiem que és perillós acostumar-se a fer modificacións puntuals del POUM, doncs aquesta és una eina que afavoreix la corrupció i la destrucció del territori.

Tampoc no entenem perquè no s'ha negociat amb l'empresa i se li ha demanat alguna contraprestació a canvi de la recualificació dels terrenys (que construeixi o arregli algun equipament a Cabrianes o Sallent, que faci alguna donació al municipi, etc.) o com l'equip de govern no té ni idea de quants llocs de treball és crearan (0?, 10? 50?...).

No obstant això, ens vam abstendre en la votació, doncs Cabrianes va decidir en Assemblea de Poble, ja fa un temps,  donar el vist-i-plau al projecte (tot i que en aquell moment no se'n s'havien tots els detalls).

Aprovat amb els vots de CIU, PSC i ERC. El vot en contra d'ICV i l'abstenció de la CUP.


Precs i preguntes

Vam fer dues preguntes.

1.- Vam demanar quines retallades pateix o patirà el CAP de Sallent i s'hi hi haurà cap servei que se'n vegi afectat.

2.- Per quin preu es van vendre els terrenys del Patronat de Cabrianes a l'empresa Stradivarius i que se'n farà dels diners obtinguts.

 L'equip de govern no tenia resposta per a cap de les preguntes i es va comprometre a respondre-les més endavant. (a dia d'avui encara no hem rebut resposta).

 El proper ple és realitzarà el dilluns 26 de setembre a les 21h.